Umeå outreach swedish

Dinosaurs


De hemska ödlorna!


I Umeå finns ett dinosaur museum med en skillnad. Det är regelbundet öppet för allmänheten och har besökts av många skolbarn i staden som en del av sin skolresa och utbildning om den förhistoriska världen. Vad som gör skillnaden är att i det här museet presenteras bevisen som överensstämmer med den bibliska uppfattningen om ursprung och tidsskalor som är långt kortare än de i den moderna sekulära utsikten.


Gospelmullsjö evangelisation in Umeå


Umeå är cirka 12 timmar norr om Mullsjö, den ort där uppdraget normalt är att evangelisera på lokalmarknaderna.

En utställning av dinosauriefossiler i ett bibliskt sammanhang är en perfekt plats för evangelisering.

Det har varit ett riktigt privilegium för oss att träffa så många människor som var villiga att prata om bibliska saker och att vilja förstå mer.


Ateister vid dinosaurietältet - de flesta av dem som ursprungligen hävdade att vara ateister när de besökte tältet ändrade sig senare  och sa "agnostiker". De visste inte vad de skulle tro och såg att det fanns så mycket som de aldrig hade hört talas om.


.Vi ber att Gud skall fortsätta att tala till  alla dem vi träffade.

Gamla men inte för sent


Ett äldre par gick förbi tältet med sina rullatorer sida vid sida. Jag pratade med dem när de gick förbi men jag ignorerades så jag pratade med någon annan.


När jag vände om blev jag förvånad över att se det gamla paret som sitter strax bakom mig. Jag pratade med dem på engelska och damen skakade på huvudet.


Jag försökte min svenska, som knappt är förståelig, men fungerade! En engelskspråkigs   envetna kamp att försöka tala svenska gav stor underhållning till paret, och efter 30 minuter av att vara en dåre för evangeliet var det möjligt att förklara  om Jesus,   om förlåtelse och visa Johannes 3:16 på svenska.


Jag gav damen ett Gideoniternas Nya Testamente och frågade om hon kunde läsa den, så hon läste Joh 3:16  för alla att höra! Då visade det sig att hennes man var lite döv och nästan blind. Hemma hade han en apparat för att läsa tidningar högt för honom från text, och nu var de ivriga att använda den för att läsa även Bibeln.


De var båda 90 år gamla. Det verkade som om de aldrig hade hört evangeliet tidigare.De obekväma


En grupp unga män besökte tältet med något obekvämt kroppsspråk. De var artiga men försökte hålla sig från att fnissa. Efter några frågor blev det uppenbart att en av dem var kristen och att han hade tagit med sina vänner för att se några bevis på Gud. Hans vänner var inte särskilt intresserade, men kunde kommunicera och kom tillbaka en andra gång.


Vad de unga männen tog med sig är inte känt. Den kristna killen fortsatte att betjäna sina vänner, och det var vår glädje att vara en länk i kedjan och kunna utmana det sekulära paradigmet som de har lärt sig här i Sverige. En ensidig historia om naturalism.
Tro på kristaller


Sökandet efter övernaturliga krafter är en uråldrig aktivitet. Många vägar finns för att utforska dessa krafter, antingen att få dem eller åtminstone kontrollera dem. Användningen av kristaller ses som ett sätt att styra andliga krafter.


Besvikelse med dessa "krafter" och falska religioner kan ta tid, men slutar ofta med en krasch. Att tänka  på någon annan "religion" efter en negativ, andlig upplevelse är svår.


Lura mig en gång, skäms på dig, Lura mig igen, skammen är min.


Det är förståeligt.


Varför börjar man söka i kristaller alls? - Det är en sökning efter de djupare sakerna i livet och ett sätt att få ett lyckligare liv,  att göra varje rum i ditt hus till en lycklig plats med Feng Shui. Men när det börjar göra dig besviken, efter alla framgångshistorier du hört, vad gör du då?


De mest underbara människorna kan lätt attraheras till dessa saker och liknande saker med löften om hälsa eller rikedom. Det är lätt att vara lättillgänglig och lätt att bli skadad.


I det här fallet sökte en kvinna livet och skönheten i stenarna, men ville inte höra om Gud,  genom den rädsla hon fått i tidigare erfarenheter av mörkrets makter. Ett samtal fördes om att Jesus kom för att sätta oss fria ur slaveri under rädslan  och att bara genom Honom kan vi bli fullkomligt fria, och hon lovade tänka på detta..Molekulär biolog


De flesta av oss får en begränsad och allmän förståelse för vetenskapen, i varierande grad, men vissa arbetar med vetenskap för att leva.


Det var därför ett stort nöje att träffa en mikrobiolog och diskutera cellens och DNA: s designfunktioner.


Informationen i DNA stavas ut med fyra olika kemiska "bokstäver": A, T, C och G. Dessa bokstäver har en viktig egenskap som tillåter information att överföras.


Intressant finns det ingen känd informationskälla i hela universum som inte kommer från intelligens så hur uppstår det i DNA?


Naturligtvis är det svårt att svara, men mikrobiologens svar var helt enkelt att universum är en stor plats och vi vet inte vad vi kan hitta.


Det låter som tro.


För mer om DNA och  information click here.Ensamhetens planet


Ensamhet är som en pest i västvärlden, och särskilt i Sverige enligt en ny dokumentär. En besökare sade sig lida svårt av ensamhet.


Människan behöver ett förhållande med Gud och med andra människor, men vissa människor har ingetdera. Deras liv kan fyllas med längtan och hopplöshet varje dag.


De kan ha alla sina behov mötta av staten, men den klarar inte av det som är förlorat.


Gud verkar så avlägsen, och människor som litar på deras förhållande till Gud använder  honom bara som en krycka,  säger många.


I en sekulär tid  är det en skam att låta dig vara beroende av någon form av gudom som inte kan ses, och som vetenskapen har förvandlat till ingenting annat än en gammal myt.


Ändå är behovet av Gud uppenbart i mänskligheten, helt enkelt för att han gjorde mänskligheten till att ha ett förhållande med honom, och det är möjligt genom Jesus Kristus.

Tro mot vetenskap


Det finns en allmänt tänkande att vetenskapen är logisk baserad och inte trobaserad. Det är så här det borde vara.


Det är vanligt att höra tro mot vetenskapsargumentet och antagandet är att ateismen är vetenskapsbaserad och religionen är trosbaserad.


Vid tältet uttryckte en man detta. Han var förvånad att höra att vi var överens med honom.


I Big Bang-teorin påstås att efter Big Bang rörde sig alla partiklarna i universum snabbare än ljusets hastighet! Men Einsteins allmänna relativitetsteori bevisar att ingenting kan röra sig snabbare än ljusets hastighet. Så, i tro tror han något som strider mot fysikens kända lagar.


Det låter som tro.


Ateism är verkligen en trosbaserad världsåskådning, baserad på naturalism snarare än vetenskap.


Det är mer logiskt och vetenskapligt att tro att fysikens lagar verkligen är lagar.


Interview med Jarno från Finland


Studierad teologi vid UEF (Östra Finlands Universitet) i 4 år.


Arbetade i dinosaurmuseet gör praktiskt arbete,


Huvudorsaken till att vara på ståndet i Umeå är att tjäna Gud genom att ge människor information om evolutionen / skapandet och hur den bibelska uppfattningen om ursprung bekräftas av vetenskapen.


Han ser skapandeproblemet som grund för evangeliets budskap och hela Bibelns tillförlitlighet.

Känner du dina fossiler?


Skulle du kunna upptäcka den fossila hjärnan av en T.rex eller en klump av fossiliserad poo?


T.Rex tand är en lätt gissning men många av de andra sakerna som visas är inte.


Många besökare fascinerades att höra om fossilerna och att diskutera olika åsikter om hur gamla de är. Trots allt hittades ingen av dem med en datumstämpel,


Fossiler är register över saker som är frusna i tid. Regndroppar, fotavtryck, utdöda och existerande varelser och till och med mjuka bodied varelser bevarade till perfektion.


DNA och blodceller från dinosaurier, liksom icke-fossiliserad dinosaurbens har också hittats.

Interview med Alexander från Sweden.


Vad ska man göra med lite fritid?


Alexander är en historiker med ett särskilt intresse för medeltida saker och antikviteter, och syftar till en MSc.


Att vara på museet gav honom en chans att lära sig om fossiler och se dem för riktiga, samtidigt som de hjälpte ut med bildskärmen och behöll båsarna.


Det är ett bra tillfälle att få "beväpnad" med bra information som stöder den bibelska världsutsikten, sa han.